Биография

Майкъл Р. Блумбърг е роден на 14 февруари 1942 г. в семейството на родители от средната класа, чийто баща работи като счетоводител в местна млечна фабрика. Страстта му към знанието и увлечението му по технологиите започват още в ранна възраст. Майк прекарва уикендите си в местния музей, където слуша лекции, а лятото работи в малка компания за електроника. Научното му любопитство го отвежда в университета “Джон Хопкинс”, където паркира автомобили и взема пари назаем, за да плати за следването си. След завършването си получава магистърска степен по бизнес администрация от Харвард и е нает от Salomon Brothers да работи През лятото на 1966 г. на Уолстрийт.

В Salomon Майк открива, че има необходимите таланти, за да се развива като търговец на Уолстрийт, и се издига в компанията, за да стане партньор през 1972 г. Скоро става отговорен за цялата борсова търговия, продажбите и информационните системи на Саломон. Работата му в Salomon обаче приключва, когато през 1981 г. корпорацията Phibro купува компанията, и той е уволнен.

Майк дебютира в медийния бизнес през 1990 г. със стартирането на Bloomberg News, услуга за финансови новини. Блумбърг Нюз бързо се разраства и днес в 82 бюра по света работят над 1200 репортери и редактори, които предоставят икономически, бизнес, политически и спортни материали на големи корпорации, финансови институции и вестници по целия свят. Радио Bloomberg, което започва да излъчва в района на три държави в Ню Йорк през 1993 г. и сега е синдикирано в над 200 радиостанции в цялата страна, е обществена новинарска станция с фокус върху бизнеса и пазарите. Първите синдикирани в национален мащаб радиопрограми, насочени към финансовите проблеми на афроамериканската и латиноамериканската общност, са съответно Urban Business Report и Negocios Bloomberg.

Той използва акциите си в "Саломон", за да създаде компания, която завинаги ще промени начина, по който Уолстрийт прави бизнес. Като млад търговец той е бил изумен от остарелия характер на съхранението на информация. Трябваше да намери копие на Wall Street Journal от въпросния ден, когато трябваше да провери как са се търгували акциите преди три седмици. Служителите записваха сделките в огромни книги като част от системата за водене на документация. Майк осъзна, че компютърните технологии могат да събират и оценяват различни комбинации от исторически и текущи данни за ценни книжа и след това да ги изпращат незабавно на потребителя. През 1982 г. Bloomberg L.P. продава на Merrill Lynch 20 абонамента за компютърни терминали за финансова информация; 20 години по-късно Bloomberg L.P. има приблизително 160 000 абонати.

Близо 20 години след основаването си Bloomberg L.P. има около 8000 служители в над 100 офиса по целия свят, включително 2500 в Ню Йорк. Майк посвещава все повече време и внимание на филантропията и гражданските дейности, тъй като фирмата му се разраства неимоверно. Голяма част от благотворителната му дейност е мотивирана от подобряване на образованието, напредване на медицинските изследвания и увеличаване на достъпа до изкуство. Подкрепял е изграждането на нови спортни площадки в градските гимназии и финансирането на облекчения. Спонсорирал е и мобилното медицинско звено на Детския здравен фонд, което помага на децата на бездомни семейства.

Bloomberg Television стартира година по-късно и оттогава се разраства до единадесет мрежи, излъчващи на седем езика по целия свят, и национални и международни филиали. Bloomberg.com дебютира през 1995 г. и бързо се превърна в един от най-популярните лични финансови уебсайтове в интернет. Bloomberg L.P. също така издава пет публикации и две поредици от книги, предназначени за институционални и индивидуални инвеститори. През пролетта на 1997 г. е публикувана автобиографията на Майкъл Блумбърг "Bloomberg by Bloomberg". Комитетът за защита на журналистите получава 100% от приходите от продажбите на книгата.