ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА КАМПАНИЯ 2020 ТЕЛЕФОННИ ОБЗВАНИЯ, МАЙК БЛУМБЪРГ ЕКСПЛОАТИРА ТРУДА В ЗАТВОРА.

БИВШИЯТ Майк Блумбърг, кмет на Ню Йорк и мултимилиардер, кандидат за президент на Демократическата партия, е наел затворници, за да провежда предизборни разговори. Кампанията на Майк Блумбърг 2020 нае ProCom, базирана в Ню Джърси кол център корпорация с локации в Ню Джърси и Оклахома, чрез доставчик трета страна. В Оклахома два от кол центровете са настанени в държавни затвори. Затворени хора бяха наети да отправят призиви за кампанията на Bloomberg в поне един от двата затвора.

Хората, задържани в поправителния център д-р Еди Уориър, женски затвор с минимална сигурност с капацитет над 900, ние се обаждаме до Калифорния от името на Bloomberg, според източник, пожелал анонимност от страх от отмъщение. Хората бяха длъжни да разкрият, че кампанията на Bloomberg е платила за обажданията в края на техните разговори, а те не разкриха, че се обаждат от затвора.

Кампанията на Bloomberg поправи споразумението в отговор по имейл на The Intercept. Говорителят на Bloomberg Джули Ууд заяви: “Не знаехме за това и никога нямаше да го одобрим, ако знаехме.” „Ние не вярваме в тази практика и връзката ни с въпросния подизпълнител вече приключи.“

Кампанията твърди, че не е знаела за сделката между ProCom и неназован доставчик на кампанията, докато The Intercept не е запитал. В понеделник кампанията заяви, че е прекратила връзката и инструктира доставчиците да оценят по-добре подизпълнителите в бъдеще.

„Използването на затворнически труд е непрекъснатата експлоатация на задържани хора, които на практика нямат други възможности да работят или да печелят пари освен тези, предоставени от служителите на затвора“, заяви Алекс Фридман, управляващ редактор на Prison Legal News и привърженик на правата на лишените от свобода .

Според Джон Скалан, съосновател на ProCom, неговата компания плаща на отдела за поправки в Оклахома минималната заплата от 7,25 долара на час, впоследствие доставена на затворниците, които работят в центровете за контакт. Максималната месечна заплата за задържаните е посочена на уебсайта на Департамента за поправки като 20 долара, въпреки че друг документ за политиката гласи, че най-високото заплащане е 27,09 долара на месец.

На въпрос дали общите им месечни доходи са ограничени до тези суми, Скалан отговори, че задържаните лица, които работят за ProCom, печелят значително повече. Скалан заяви: “Мога да ви уверя ясно, че не сме ние.” “Някои от тях правят толкова много дневно.”

Множество искания за отговор от отдела за поправки в Оклахома и опасения относно връзката на ProCom с кампанията на Bloomberg останаха без отговор.

Блумбърг, който влезе в кампанията късно, вложи милиони долари в дългосрочната си кандидатура за Белия дом. Според Forbes бившият кмет на Ню Йорк струва 54 милиарда долара, като по-голямата част от богатството му идва от неговата финансова информация и медийна компания. Екипът на Bloomberg вече е наел над 200 души в 21 щата и е похарчил над 76 милиона долара за телевизионни реклами след участието си в претъпканото състезание през ноември. Очаква се Bloomberg да похарчи милиарди за кампанията му, според Newsweek.

Поне за последен път затворническият труд беше използван на федерални избори. Джак Меткалф, бивш републикански конгресмен от щата Вашингтон, беше избран в Конгреса през 1994 г., след като използва труд в затвора за провеждане на предизборни разговори и прекара три мандата в Конгреса.

Директорът по бизнес развитие на ProCom, Стивън Маккуейд, първо информира The Intercept, че компанията няма текущи договори с кампанията на Bloomberg. На въпроса дали фирмата е извършвала някаква предишна работа за Bloomberg, Маккуейд отговори: „Доколкото ми е известно, ние не сме и никога не съм чувал, че сме създавали някакви циферблати за кампанията на Bloomberg или от тяхно име чрез някого, нито Чух, че в момента ги правим, но не съм в ситуация да знам всичко, което се случва.”

Фридман твърди, че кампанията на Bloomberg носи отговорност независимо дали е знаела за сделката с ProCom или не. „Със сигурност е възможно да не са знаели“, обясни Фридман, „но това е все едно да кажеш, че универсалните магазини в Югоизточна Азия не знаят, че 5-годишните си шият футболните топки заедно“. Не трябва ли да сте наясно с това? „Не трябва ли да знаете какво прави вашата верига за доставки или какво прави вашата обратна верига за доставки?“

Споделете това :

Последни публикации

Категории