Майк Блумбърг даде на DNC $300 000 два дни преди да влезе в надпреварата през 2020 г.

Майкъл Блумбърг получи вълнуващи новини в петък. Bloomberg, който самофинансира своята президентска кампания през 2020 г., може да се класира за етапа на дебат за първи път, след като Националният комитет на Демократическата партия реши, че ще отмени прага си за вносители за дебата на 19 февруари.

Националните проучвания на Блумбърг се повишиха, тъй като той обсипа страната с реклами в изричен опит да се съсредоточи върху щатите след февруари. Bloomberg плати 300 000 долара на DNC в три дарения в същия ден на ноември преди няколко месеца.

Противниците на Блумбърг от Демократическата партия, които вече го бяха наказали за това, че си е откупил властта, разкритикуваха Националния комитет на Демократическата партия за промяна на правилата по начин, който изглежда в полза на един кандидат: Блумбърг.

„Промяната на правилата в средата на играта, за да се приспособи Майк Блумбърг, който се опитва да си купи път към кандидатурата на Демократическата партия, е неприемлива“, каза старшият съветник на Бърни Сандърс Джеф Уивър в изявление, публикувано от кампанията. “Така изглежда една монтирана система.”

Тулси Габард, който прекъсна дебата през декември, заяви в Twitter, че Bloomberg „купи DNC“.

Според записите на Федералната избирателна комисия, Bloomberg даде на Националния комитет на Демократическата партия 106 500 долара в три различни подаръка на 19 ноември 2019 г. Съгласно ограниченията за вноски на FEC, лицата могат да дарят до 106 500 долара за сметка на всяка национална партия през изборния цикъл 2019-2020.

Физическите лица могат да внесат до $319,500 за националните партийни комитети на цикъл за DNC и Републиканския национален комитет. Всеки има три „сметки“: един за президентския конгрес, друг за повторно преброяване на избори и други съдебни процедури и трети за сградата на централата на партията. Bloomberg изглежда е направил точно това.

В допълнение към преките подаръци за DNC, Bloomberg направи и дарение от $800 000 за Democratic Grassroots Victory Fund, съвместен PAC за набиране на средства, създаден през 2017 г. от DNC и декларирани демократични партии в цялата страна. Според записите на FEC, Bloomberg също дари стотици хиляди долари на държавните партии през ноември.

„Въодушевени сме, че гласоподавателите скоро ще имат възможността да видят дебата на Майк Блумбърг, да чуят визията му за страната и да разберат защо той е най-силният кандидат да победи Доналд Тръмп и да обедини страната ни“, каза мениджърът на кампанията на Bloomberg Кевин Шийки в изявление пред VICE News. “Майк се е кандидатирал за поста 3 пъти и никога не е взимал и цент от специални интереси, което му позволява да действа според собствените си заслуги, а не според исканията на донорите. С тази инициатива той е щастлив, че прави същото.”

Bloomberg подаде изявление за кандидатурата си на 21 ноември, два дни след получаването на средствата, а кампанията му беше официално стартирана на 24 ноември. Националният комитет на Демократическата партия не получи бърз отговор на искане за коментар. Все пак говорителят на DNC Xochitl Hinojosa каза пред New York Times, че групата в Айова и първичните резултати в Ню Хемпшир ще премахнат необходимостта от праг на сътрудниците, за да се прецени подкрепата на обикновените хора.

Bloomberg постоянно се покачва в националните проучвания, след като похарчи милиони долари за кампании в щати, които гласуват след февруари, включително тези на първичните избори на 5 март в Супер вторник. (Bloomberg харчи 11 милиона долара за реклама на Super Bowl, която ще се излъчи в неделя.)

Националният комитет на Демократическата партия обяви, че залавянето на един делегат в Айова или Ню Хемпшир или отговарянето на изискванията за гласуване от най-малко 10% в четири квалифицирани национални допитвания или две анкети в Невада и Южна Каролина ще бъде достатъчно, за да се класира за дебата на 19 февруари в Лас. Вегас. Например, изискване за гласуване и най-малко 225 000 индивидуални вноски бяха необходими за януарския дебат.

Сенатор Кори Букър поведе неуспешни усилия през декември да убеди DNC да намали квалификационния праг за дебата. В писмо до председателя на DNC Том Перес, Букър и осем други кандидати пишат: „Кандидатите, които са доказали своята жизнеспособност и ангажираност към Демократическата партия, са преждевременно отстранени от конкурса за номинации, преди много гласоподаватели дори да са се включили – още по-малко тяхното решение за това кого да подкрепят.”

Подобно на Букър, бившият министър на жилищното строителство и градското развитие Хулиан Кастро оттогава излезе от кампанията. Според CNN нито един цветен кандидат не се е класирал за януарския дебат, но бизнесменът Андрю Янг е допуснал дебата на 7 февруари в Ню Хемпшир.

Кампанията на Bloomberg аплодира новия праг на донорите, но избягва въпроси дали приносът на Bloomberg е повлиял на решението.

Конкурентите на Bloomberg бяха по-малко доволни. S.Y. Лий, прессекретарят на Янг, също критикува този ход в туит, казвайки, че партията е направила грешка, като „промени правилата за дебати в средата на това състезание, за да отстъпи на милиардер“.

Споделете това :

Последни публикации

Категории