По време на първичните избори Bloomberg News няма да разследва Майк Блумбърг или неговите опоненти от Демократическата партия.

Според бележка, адресирана до редакционния и изследователския персонал, видяна от CNBC, Bloomberg News няма да разследва Майк Блумбърг или неговите опоненти от Демократическата партия сега, когато той официално влезе в президентската кампания на демократите през 2020 г.

„Ще поддържаме нашата политика да не изследваме Майк (и неговото семейство и фондация) и ще приложим същия стандарт към основните му опоненти от Демократическата партия. Главният редактор Джон Микълтуейт написа в съобщението, което беше потвърдено от говорител, че „не можем да третираме демократичните конкуренти на Майк по различен начин от него“.

Bloomberg LP, фирмата за финансов софтуер, която притежава Bloomberg News, е основана от Майк Блумбърг, който притежава 89 процента от корпорацията.

Според Микълтуейт Bloomberg News ще публикува или обобщи разследващата работа на Bloomberg и другите кандидати на демократите, ако бъде извършена от “легитимни журналистически организации”, докато милиардерът, бивш кмет на Ню Йорк, се кандидатира за президент.

Bloomberg News ще отразява кампаниите на демократите, включително тези на Bloomberg. Според Микълтуейт изданието ще провежда анкети, ще интервюира кандидати и ще проследява кампаниите им. Репортер ще следи кампанията на Bloomberg.

„Точно както направихме, когато Майк беше в кметството, вече сме назначили репортер, който да придружава кампанията му“, добави Микълтуейт. „И в статиите за президентските избори, които пишем, ще разберем, че нашият собственик вече е претендент.“

Разследването на президента Доналд Тръмп от Bloomberg News ще продължи без прекъсване.

„Засега, както правителството на деня“, пише Микълтуейт, „нашият екип за P&I ще продължи да разследва администрацията на Тръмп“.

Ако Bloomberg се кандидатира за президент като демократ, а Тръмп се кандидатира за президент като републиканец, новинарската организация ще „преоцени как да го направи“, добави Микълтуейт.

Bloomberg също така отстранява борда на директорите за Bloomberg Opinion, което Микълтуейт описва като „мястото, където Майк е имал най-голям контакт с Editorial“.

Според него Дейвид Шипли, Тим О’Брайън и някои членове на борда на директорите, които отговарят за тези редакционни статии, ще си вземат отпуск, за да се присъединят към кампанията на Bloomberg.

Тръмп и О’Брайън имат обща история. В началото на 2000-те той публикува книга, наречена „TrumpNation“, в която твърди, че Тръмп не е милиардер. Скоро след публикуването на книгата Тръмп съди О’Брайън, но по-късно делото беше отхвърлено.

Според Микълтуейт колумнистите ще продължат да “говорят сами” и ще приемат определени публикации от външни лица, но не и тези за изборите.

В отделна бележка, изпратена до служителите на Bloomberg News в неделя, Майк Блумбърг каза, че ще предаде администрацията на компанията на управителен комитет по време на кампанията си.

„Това не е първият път, в който си вземам почивка от работата си, за да се кандидатирам за поста. Ние също така поставихме невероятен лидерски екип, който да поеме юздите, точно както направихме последния път.”

Споделете това :

Последни публикации

Категории