Майк Блумбърг издава икономически план на Ню Йорк

На 17 октомври в Мидтаун Манхатън – Майк Блумбърг представи днес своята стратегия за стимулиране на икономиката на Ню Йорк. По време на форум, организиран от Crain, той обяви плановете си.

“Ако искаме да постигнем каквото и да било, икономиката на Ню Йорк трябва да е силна”, заяви Блумбърг. “Трябва да инвестираме в бъдещето, да създаваме работни места и да подобряваме качеството си на живот, за да. Изключително важно е да се използва интегриран, общоградски подход, който разбира взаимосвързаността на всички аспекти на икономическото развитие. Това е единственият начин да запазим Ню Йорк да върви напред и да съобщим на останалия свят, че сме отворени за бизнес.”

Ориентирано към бъдещето строителство

 • Трябва да започнем да планираме изграждането на новия Световен търговски център. Мемориалът е необходим, но не можем да предоставим пространство на терористите. Ще бъдат изградени нови търговски площи. Трябва да обмислим алтернативни възможности, ориентирани към бъдещето, като биотехнологичен комплекс, център за информационни технологии или метрополис на модната индустрия, след като задоволим нуждите на Уолстрийт, пазарите на облигации и стоки. Трябва да призовем и други компании да се включат, тъй като финансовата индустрия от много години се разпростира из целия Манхатън по модел, който едва ли ще бъде променен.
 • Възможно най-бързо възстановете станциите и тунелите на метрото и влаковете PATH. Дотогава трябва да намерим незабавни решения, за да отговорим на нуждите на Долен Манхатън. Повече фериботни услуги и ленти за експресни автобуси с камери могат да помогнат на хората да стигнат до центъра сега. Хората не могат да работят в центъра, ако не могат да стигнат до него.
 • Вече станахме свидетели на корупция в резултат на твърде бързото изразходване на твърде много пари. Незаконните действия трябва да се преследват бързо. Щатските или федералните власти ще осигурят надзор, ако ние не го направим.
 • Съществуващите контролни органи може да са достатъчни, но това е уникално по рода си събитие по скорост и мащаб. Градският финансов контрольор, Финансовият отдел и Отделът за разследване трябва да осъществяват съвместен мониторинг на разходите.
 • Още една бюрократична структура, която да контролира усилията за възстановяване и почистване на Световния търговски център, е ненужна. Настоящата администрация се справя чудесно, а MTA и Port Authority са напълно способни да наблюдават ремонтите на метрото и PATH. Нуждаем се от агенция за емитиране на дълг, независимо дали това ще бъде Временният финансов орган или нещо друго.

Стабилизиране на бюджета и създаване на работни места

 • “Нито една корпорация няма да иска да инвестира тук, ако не сме си оправили счетоводните книги. Значението на балансирания бюджет и разумната фискална политика не може да бъде надценено”, каза Блумбърг.
 • Повишаването на данъците не е вариант. По-високите данъци възпират хората да се преместят в града и подтикват тези, които вече живеят тук, да го напуснат. Почти всяко повишаване на данъчните ставки почти сигурно ще доведе до спад в общите данъчни постъпления!
 • Първата ни цел трябва да бъде да направим всичко необходимо, за да балансираме бюджета и да държим разходите под контрол. Въпреки това градът трябва да отговаря за своето бъдеще. Понастоящем, ако градът има значителен дефицит от 100 млн. долара или повече, Съветът за финансов контрол се призовава да “управлява града”. Въпреки че бюджетът на нашето правителство се е увеличил четири пъти от фискалната криза през 70-те години на миналия век насам, това прагово ниво е останало постоянно. Ако икономическите последици от 11 септември доведат до “най-лошия сценарий”, има вероятност този таван да бъде нарушен скоро след встъпването в длъжност на следващата администрация.
 • Трябва да открием законодателната граница между еднократния терористичен инцидент и прекомерните разходи в служба на демокрацията.
  Намаляване на разходите за персонал. Тъй като разходите за труд представляват половината от всички разходи на града (повечето от другата половина са фиксирани, като например наеми за обслужване на дългове, договори и т.н.), в средносрочен план няма да имаме друг избор, освен да намалим разходите за човешки ресурси. Трябва да се даде приоритет на комбинация от временно замразяване на заетостта, намаляване на броя на служителите и доброволно пенсиониране. С всички общински профсъюзи трябва незабавно да се установи “партньорство” за намаляване на разходите. Ако Ню Йорк иска да оцелее, служителите ни трябва да бъдат значително по-ефективни, а те ще го направят с много по-голяма страст, ако споделят икономиите.
 • Например несъмнено бихме могли да убедим пенсионните фондове на AFL-CIO да инвестират в офис и жилищни сгради в Ню Йорк по същия начин, по който го правят в други общини, в замяна на проектни трудови споразумения.
 • Индустрията на рисковия капитал е твърде важна, за да се откажем от нея. Тя дава началото на нови бизнеси като биотехнологиите и нанотехнологиите, както и на традиционни такива като “културата”, медиите, модата и т.н. Със своя фонд за нововъзникващи индустрии градът трябва да се погрижи по-добре за насърчаването на този растеж. Правителствените служби трябва да бъдат преместени от Долен Манхатън. Това ще освободи търговски площи и ще облекчи задръстванията в райони като Ямайка и Бронкс, като същевременно ще насърчи икономическото развитие.
 • Трябва да образоваме децата си чрез синдикални програми за чираци и да убедим Съвета по образование, че “професионално образование” не е мръсна дума.
 • Програмите за данъчни стимули за жилищни и търговски/производствени сгради трябва да функционират заедно. При първоначалното им създаване функциите на бизнеса и домакинствата са били отделни и различни. Работещите във високотехнологични компании вече могат да работят от домовете си. Съществуващите данъчни политики трябва да бъдат оценени и актуализирани, за да отразяват настоящите пазарни условия.
 • Сега повече от всякога трябва да рекламираме нашите туристически, културни и спортни атракции. Малко повече пари тук. Трябва да подадем петиция до значими спортни лиги като НБА, НХЛ и МЛБ за провеждане на техните мачове на звездите в Ню Йорк и до НСА за провеждане на други събития за финалната четворка по баскетбол за мъже и жени. Също така трябва да убедим НФЛ да организира Супербоул в Ню Йорк през 2003 г. и трябва да направим всичко възможно, за да осигурим провеждането на Олимпийските игри през 2012 г.

Осигуряване на нашия град и повишаване на жизнения стандарт

 • “Цялата работа, извършена през последните осем години, за да убедим обществеността, че Ню Йорк е най-безопасният град в страната, беше поставена под въпрос. Трябва да покажем на останалия свят, че Ню Йорк е безопасен и че е отлично място за правене на бизнес”, съобщи Блумбърг.
 • Силата на полицията и пожарната трябва да бъде възстановена. Можем да подобрим работата на нюйоркската полиция, като наемем най-опитните служители на полицията. Редиците на пожарната служба ще бъдат възстановени. Прозвището “Най-храбрите в Ню Йорк” идва от дълга и славна история. На тези, които са оцелели, и на тези, които се надяваме да наемем, трябва да гарантираме, че загубите на отдела няма да застрашат съществената традиция на отдела.
  Докато са на път към горяща сграда, всички пожарни коли трябва да бъдат оборудвани с компютри, които да предоставят на пожарникарите планове за евакуация и чертежи.
 • Националният модел трябва да стане постоянен. За да се случи това, гражданите трябва да гласуват с “да” на въпроса за преразглеждане на Устава през ноември. Трябва да се изгради нов оперативен и команден център за спешни случаи, както и резервно съоръжение.

Споделете това :

Последни публикации

Категории